Banja Luka: Tel.: +38766900385 | Radno Vrijeme: Ponedjeljak – Petak 08-20h Subota 08-13h | E-mail: info@orthosportstudio.com |

PRIPREME

Hypoxico – hipobarični trening

Hipobarični trening je vrsta treninga kada se pomoću aparata Hypoxico simulira rad (trening) na visinama do 3800m nadmorske visine, što stvara mogućnost povećanja eritopoetina koji povećava prenos kiseonika putem crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Ovim putem poboljšava se izdržljivost i maksimalna potrošnja kiseonika. Sportista se može izlagati većim naporima sa manje mogućnosti za povrede i zamor.

Razlikujemo dvije vrste treninga:

  1. Intermitentni trening – 15 minuta na normalnom pritisku kiseonika i 5 minuta rada na smanjenom pritisku kiseonika (hypoxico).
  2. Kontinuirani trening – trening sa smanjenom koncentracijom kiseonika i povećavanjem visine rada (treninga) – od 500m do 2500m nadmorske visine.

Kod obe vrste treninga kontrola se vrši pulsnim oksimetrom uz kontrolu medicinskog osoblja.

Plan ishrane i suplementacije sportista

Pravilno izbalansirana ishrana, pored treninga, predstavlja jedan od najvažnijih faktora koji sportistima omogućava da postignu maksimalne rezultate..
Značaj pravilne ishrane je višestruk. Ona utiče na očuvanje zdravlja, kao i na ubrzan oporavak sportiste, kod kojeg nakon naporne fizičke aktivnosti dolazi do trošenja energetskih depoa, gubljenja elektrolita, vitamina, minerala i tečnosti, te do nakupljanja kiselih metaboličkih produkata.
Prilikom kreiranja individualnog plana ishrane i suplementacije potrebno je da imamo u vidu cilj sportiste, sport kojim se bavi, godište, pol, težinu i visinu, zatim njegove navike, broj i intenzitet treninga i dr. Neophodno je analizirati mnogo faktora kako bi se ishrana prilagodila svakoj individui.
Poseban značaj treba pridati djeci koja imaju zahtijevne sportske napore. Izbalansirana ishrana kod njih ima veoma značajnu ulogu u pravilnom rastu i razvoju, kao i u postizanju željenih sportskih rezultata.

LOGO8

Ortopedska sportska ambulanta „Orthosport“
Ul. Kralja Alfonsa XIII 49a
78000 Banja Luka
Tel. +38766900385
E-mail: info@orthosportstudio.com

 

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak – Petak 08-19h
Subota 08-13h

 

INFORMACIJE

O NAMA
EDUKACIJA
NAŠ TIM
GALERIJA
KONTAKT
POLITIKA PRIVATNOSTI

SARADNICI:

© 2022 Ortopedska sportska ambulanta „Orthosport“

Website created by Hajrudin Muhic.