Banja Luka: Tel.: +38766900385 | Radno Vrijeme: Ponedjeljak – Petak 08-20h Subota 08-13h | E-mail: info@orthosportstudio.com |

OPORAVAK

MASAŽE

Masaža je vrsta neverbalne komunikacije, dijalog usmjeren na manuelni tretman tijela. Pomoću šaka mehaničkim podsticajima primjenjuju se različite sile na kožu, što utiče na nervni sistem, mišićno-fascijalnu strukturu, unutrašnje organe i krvotok. Koristi manuelne masaže veće su kada se ona primjenjuje na specifičan i postepen način, tj. kada se ide od jednostavnog ka složenom.

SPORTSKA MASAŽA

Sportska masaža  je metod manuelne terapije koja poboljšava efikasnost, sprečava povrede i unapređuje zdravlje. Sportska masaža obezbjeđuje povraćaj venske krvi, smanjuje trajanje fizičkog oporavka i uklanja rizik od oštećenja tkiva. Ritam zahvata u sportskoj masaži se razlikuje zavisno od toga da li je cilj stimulacija ili opuštanje. Kontinuirano korišćenje masaže pomaže poboljšanju učinka i podsticaja nervne aktivacije, otuda i mišićno-koštane funkcije sportiste.

RELAKS MASAŽA

Masaža dovodi do korisnih efekata na raspoloženje, iscrpljenost, zamor i bol. Kombinovano djelovanje masaže poboljšava dinamiku tjelesnih tečnosti , dovodeći do pozitivnih promjena u stabilnosti organizma i raspoloženju, proširujući svoje dejstvo na sve aspekte tretirane osobe.

ANTICELULIT MASAŽA

Anticelulit masaža je dizajnirana za smanjenje i borbu protiv celulita tokom perioda kontinuirane terapije. Posebna tehnika masaže koristi se za masiranje masti i pritisak na mišiće kako bi se ta mast otklonila, čime se suzbija fizički uzrok celulita – ispupčene masti i istegnute kolagenske niti. Anticelulit masaža djeluje tako što razgrađuje masnoću na mjestima pogođenim celulitom. Terapeut koristi posebne tehnike za razgradnju masti, u odnosu na standardne relaks i sportske masaže. Pored toga, terapija ima za cilj povećanje cirkulacije krvi u pogođenim područjima, ubrzavajući tako proces sagorijevanja.

AQUILO – TERAPIJA KOMPRESIJOM I HLAĐENJEM

Naša dijagnostička vaga se zasniva na BIA tehnologiji (Bio Impedance Analysis- mjerenje bioelektrične impedance). Ispitanik stojeći na vagi ostvaruje kontakt sa elektrodama koje šalju sigurne, neinvazivne električne signale kroz njegov organizam. Prolazeći kroz tijelo, signali nailaze na različita tkiva , a time i na različite otpore (masno tkivo pruža veći otpor nego voda i mišići), te na osnovu toga dobijamo podatke o distribuciji masnog tkiva i mišiće mase unutar tijela.
Osim podataka o procentu masnoće i mišićne mase, ovom metodom saznajemo i metaboličku starost tijela, udio vode u organizmu, vrijednost dnevnog bazalnog metabolizma, kao i vrijednost dnevnog unosa kalorija.
Analiza sastava tijela je nezaobilazan korak pri sportsko-medicinskim testiranjima, kako u fazi priprema , tako i pri praćenju napretka sportista. Takođe, analiza sastava tijela se preporučuje kod osoba koje tek žele da uđu u trenažni proces, kako bismo mogli praviti komparaciju prije/poslije i evaluaciju individualnog napretka, što najčešće predstavlja odličan izvor motivacije.

DRY NEEDLING

Dry needling predstavlja terapijski postupak pri kojem se koriste igle u cilju opuštanja bolnih i napetih mišića. Najčešća bolna područja su vrat, ramena, te donja leđa, a uzroci nastanka bola su različiti – akutno ili hronično preopterećenje, povrede, stres i slično. Korišćenjem sterilnih akupunkturnih igala izaziva se duboko opuštanje tkiva, čime se, uz smanjenje bolova, utiče i na poboljšanje pokretljivosti i funkcije bolne regije.

LIMFNA DRENAŽA – PRESOTERAPIJA

Visokotehnološki uređaj za brzu i potpunu regeneraciju nogu. Kojim god sportom se bavili, bilo trčanjem, penjanjem, treningom crossfita ili dizanjem snage – kompresione čizme će opustiti mišićno tkivo i dramatično smanjiti napetost i bol nakon napornog treninga – ovo će se pokazati za kraće vrijeme regeneracije i veća produktivnost sportista.
Sistem aparata za limfnu drenažu za oporavak nogu, ruku i stomaka sadrži malu, prenosivu kontrolnu jedinicu koja podešava nivo intenziteta koja prolazi kroz cijev do čizama. Potrebno je samo obuti čizme (rukavice ili pojas), zakopčati ih, povezati cijevi, prilagoditi snagu i opustiti se. Patentirana pulsna tehnologija obezbijediće kompresijsku terapiju za vaše umorne noge. Cilj limfne drenaže je: ubrzati cirkulaciju, ubrzati ispiranje laktata iz mišića, ublažiti bolove u mišićima, poboljšati pokretljivost mišića. Odličan alat za regeneraciju nogu, ruku i stomaka kod sportista na svim nivoima.
Presoterapija je postupak za koji se kaže da pomaže u limfnoj drenaži, čime potencijalno smanjuje izgled ruku i nogu (jer nose manje tečnosti), ublažava bolove i detoksikuje tijelo. Koristi mašinu za vazdušni pritisak za naduvavanje odjela koje ritmički pokreće ruke, noge ili stomak, slično masaži. Postoje neki dokazi da masaža limfne drenaže poput presoterapije može smanjiti pojavu celulita i osloboditi tečnost u limfnim čvorovima koja se može nakupiti nakon operacije ili nakon određenih tretmana karcinoma. Presoterapija je slična limfnoj drenažnoj masaži, ali dok se masaža izvodi ručno, presoterapiju sprovodi mašina koja svaki put ispušta tačnu količinu pritiska.
Pored navedenog, presoterapije stimuliše i limfni sistem tijela. Kada optimalno funkcioniše, limfni sistem transportuje tečnost koja sadrži bijele krvne ćelije kako bi pomogla u borbi protiv infekcije. Moguće blagodati presoterapije uključuju: opuštenost mišića i manje bolova, smanjenje izgleda celulita, smanjenje, otoka i ukočenost udova, uklanjanje toksina, zategnuta i čvrsta koža, jači imunološki sistem zbog ispravnog kretanja limfnog izvora.

WELLNESS

U ponudi našeg sportskog centra nudimo i Wellness užitak. Izlaganje blagotvornom dejstvu saune i parnog kupatila, kao i odmor u hidromasažnoj kadi učiniće da se Vaše tijelo potpuno relaksira.
Saune se širom svijeta koriste za uživanje, opuštanje i poboljšanje zdravstvenog stanja. Prilikom boravka u sauni, toplota pospješuje cirkulaciju što dovodi do velike količine znojenja. Preznojavanje tijela do kojeg dolazi tokom boravka u sauni oslobađa organizam od štetnih materija i toksina, jača imuni sistem, opušta tijelo od napetosti i oslobađa organizam od stresa. Finska sauna je prostor od drveta sa temperaturom vazduha 70-100°C, te niskom vlažnošću vazduha (od 10 do 15 %). Ukoliko se vrelo kamenje poliva vodom, vlažnost se povećava. Voda kojom se poliva kamenje, može biti obogaćena prirodnim aromama i eteričnim uljima. Ovim se daje dodatan pozitivan efekat uključivanjem čula mirisa. Unutra se nalaze drvene klupe na različitim visinama. Ukoliko sjedite na višim klupama, temperatura vazduha je nekoliko stepeni veća. Obično se počinje od ležanja ili sjedenja na nižem nivou, da bi se organizam postepeno privikao na temperature. Boravak u finskoj sauni treba da traje 6-15 minuta, što zavisi od individualnog podnošenja visokih temperatura.
Parno ili tursko kupatilo je vrsta saune u kojoj je zastupljena visoka vlažnost vazduha koja se kreće do 100 %, dok je temperatura 40-50°C. Boravak u parnom kupatilu se posebno preporučuje osobama koje imaju respiratorne tegobe. Predviđen boravak u parnom kupatilu se kreće 5-20 minuta u zavisnosti od subjektivne podnošljivosti velike vlažnosti u kombinaciji sa visokom temperaturom. Nakon korišćenja parnog kupatila, neophodno je istuširati se i piti dosta tečnosti.
Hidromasaža ima značajan pozitivan efekat kod reumatskih stanja, poremećaja venske cirkulacije, kao i kod otklanjanja fizičkog i mentalnog zamora i napetosti. Temperatura vode u hidromasažnim kadama kreće se oko 30-35 stepeni. Koriste se za opuštanje mišića, za smanjenje osjećaja ukočenosti i za relaksaciju cjelokupnog organizma. Predviđen boravak u hidromasažnim kadama nije definisan i zavisi od subjektivnog osjećaja (najčešće 20-40 minuta).

U sklopu našeg Wellnessa nalazi se:
• hidromasažna kada
• finska sauna
• parno kupatilo
• ležaljke za odmor

Hiperbarični kiseonik kao terapija

Kiseonik – izvor života

Kiseonik (Oxygen, O2) je element bez kojeg nema života. Radi što bolje, brže i efikasnije dostave kiseonika do ćelija u tkivima razvila se posebna terapijska metoda koja omogućava udisanje kiseonika na povišenom ambijentalnom pritisku unutar hiperbaričnih komora. Ova metoda napravila je prvu “revoluciju“ u savremenim procedurama oporavka i liječenja kod mnogih akutnih i hroničnih stanja.

Hiperbarična oksigeno terapija – HBOT

Hiperbarična oksigenacija za regeneraciju se bazira na povećanom pritisku kiseonika i njegovoj većoj iskorišćenosti u ćeliji, što dovodi do bržeg oporavka, smanjenja zamora i povećanja izdržljivosti. Hiperbarična oksigenacija kod sportskih povreda nema svrhu samo u liječenju, već i u preventivnom korištenju.

HBOT ima široku primjenu:

SPORT – čišćenje organizma kao priprema za takmičenje, oporavak nakon fizičkog napora ili povreda, oporavak nakon intenzivnog treninga
ZDRAVLJE i UMOR – eliminacija hroničnih zamora (menadžerska bolest), jet lags, oboljenja krvnih sudova i srca, infekcije kože, šećerna bolest
USPORAVANJE STARENJA – “Anti Aging“, sprečavanje odumiranja ćelija, poboljšanje sinteze kolagena i ćelija kože
Nekoliko tretmana (5-10 u trajanju od 60 minuta) u hiperbaričnoj komori dovodi do bržeg oporavka i regeneracije cjelokupnog organizma.

LOGO8

Ortopedska sportska ambulanta „Orthosport“
Ul. Kralja Alfonsa XIII 49a
78000 Banja Luka
Tel. +38766900385
E-mail: info@orthosportstudio.com

 

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak – Petak 08-19h
Subota 08-13h

 

INFORMACIJE

O NAMA
EDUKACIJA
NAŠ TIM
GALERIJA
KONTAKT
POLITIKA PRIVATNOSTI

SARADNICI:

© 2022 Ortopedska sportska ambulanta „Orthosport“

Website created by Hajrudin Muhic.